top of page
  • Obrázek autoraAnna Hučíková

Syndróm vyhorenia u žien

Ako ho rozpoznať a liečiť? (plná verzia článku)


Uponáhľaná doba so sebou prináša uponáhľané ženy. Do uponáhľanej hry vstupuje riziko vyhorenia. Ženy často plnia viaceré životné roly súčasne – byť skvelá matka, perfektná v práci, mať ukážkovo čistú domácnosť, vyzerať nádherne pri každej príležitosti, venovať sa osobným koníčkom, byť najlepšou priateľkou, dokonalou partnerkou...


Vyhorenie, či už pracovné alebo osobné, je stav, keď sú vaše zdroje úplne vyčerpané. Cítite fyzické, emocionálne a mentálne vyčerpanie. Môže vzniknúť z dlhodobého stresu a preťaženia, ktorým ste vystavené v každodennom živote. Cítite, že už nedokážete zvládať svoje povinnosti.


Častokrát nevnímame, že na nás môže vplývať stres fyzický, psychický, chemický, nutričný, termoregulačný, elektromagnetický a svetelný.


Štúdie naznačujú, že ženy sú častejšie vystavené riziku vyhorenia ako muži, najmä v období života, keď sa snažia zosúladiť svoje pracovné, rodinné a osobné záväzky. Toto obdobie môže byť zvlášť náročné v mladšom a strednom veku.


Syndróm vyhorenia sa prejavuje rôznymi spôsobmi a ovplyvňuje nielen spôsob života, ale aj prežívanie, správanie a myslenie. Medzi hlavné príznaky patria:


1.     Chronická únava: Ženy sú často vystavené záťaži z mnohých strán, čo môže viesť k chronickému pocitu únavy. Ráno sa budíte s ťažkými viečkami na očiach, ťažko sa koncentrujete, pamätáte si. Môže vás pravidelne bolievať hlava, cítite svalové napätie, ťažobu na tele. Každodenné nároky ako starostlivosť o deti, zamestnanie a domáce povinnosti môžu vyčerpať a spôsobiť, že sa cítite bez energie aj počas obyčajných činností. Napr. je náročné umývať si vlasy.


2.     Nespavosť: Stres a úzkosť spojené so syndrómom vyhorenia môžu viesť k problémom so spánkom. Môžete mať ťažkosti so zaspávaním, často sa budiť v noci alebo mať nepríjemné sny, čo ďalej prispieva k pocitu vyčerpania a nevyspatia. Namiesto kvalitnej regenerácie sa prerušuje spánkový cyklus, následne ženy siahajú po tabletkách na spanie niekedy alkohole.


3.     Strata záujmu o prácu alebo aktivity: Keď vyhoríte, môžete stratiť záujem o veci, ktoré vás predtým bavili. Napríklad môžete cítiť, že už nie ste schopné efektívne pracovať alebo sa angažovať vo svojich záľubách, čo môže spôsobiť ďalšiu frustráciu a bezradnosť.


4.     Emocionálne vyčerpanie: Vyhorenie sa môže prejavovať častými záchvatmi plaču, podráždenia alebo zmätenosti. Znižuje sa trpezlivosť a empatia voči druhým. Cítite sa vyčerpané z neustáleho riešenia problémov, čo môže viesť k pocitu bezmocnosti a bezradnosti v snahe konečne ich vyriešiť.  Prežívanie je plytké, mdlé, neviete sa radovať ani z vecí, ktoré vám predtým robili radosť. Neschopnosť zvládnuť svoje emócie môže mať negatívny vplyv na vzťahy a pocity spokojnosti. Počas vyhorenia sa môžete izolovať od svojich blízkych, uzatvárať sa do seba, menej komunikovať.


5.     Znížená produktivita: Ženy môžu byť schopné dlhodobo zvládať rôzne úlohy, syndróm vyhorenia vedie k zníženej produktivite a neefektívnemu vykonávaniu pracovných či domácich činností. Môžete sa začať vzďaľovať svojej práci, prevládnu vás negativistické pocity až cynizmus. Každá úloha navyše je preťažujúca. Objavujú sa pocity zlyhania, nedostatočnosti.


6.     Zmeny v strave a hmotnosti: Pri vyhorení sa môže zmeniť váš jedálniček alebo hmotnosť. Zvyšuje sa tendencia konzumovať viac nezdravých jedál alebo naopak, stráca sa chuť do jedla. Čo môže viesť k pokriveniu obrazu o sebe, narušiť sebahodnotu a sebavedomie.


Na uzdravenie z vyhorenia je dôležité prijať kroky na obnovu svojich zdrojov a zvládanie stresu.


Je dôležité uvedomiť si, že ste vyhoreli a potrebujete zmenu. Na zmiernenie stresu a obnovu zdravia je nutné zastavenie a oddych. Môže to znamenať uvoľnenie zo všetkých záväzkov a povinností. V súlade so slovenskými právnymi predpismi máte možnosť požiadať o dočasnú pracovnú neschopnosť, nakoľko v roku 2022 bol syndróm vyhorenia zaradený svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) do medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH) ako oficiálna diagnóza v zozname duševných chorôb.


Vytvárate si tak priestor pre načerpanie novej energie a perspektív. Počas oddychu si zhodnoťte situáciu pomocou otázok: ,,Čo ma priviedlo do vyhorenia? Čo mi chýba? Čo potrebujem zmeniť?" Následne sa vráťte k sebe napr. prostredníctvom terapie, meditácií, času v prírode, zapisovania svojich myšlienok a emócií, výdatného spánku aj počas dňa, ak ho vaše telo požaduje, zdravého stravovania a pohybu, nachádzania podpory od blízkych. Uzdravenie podporujú rozhovory o vašich pocitoch a záťaži s ľuďmi, ktorým dôverujete.


V neposlednom rade je nevyhnutné prijať zmeny vo svojom životnom štýle, ktoré umocňujú zníženie stresu a obnovu vašich zdrojov. Môže to zahŕňať stanovenie a udržovanie vlastných hraníc, určenie priorít, nekompromisné zahrnutie oddychu do svojho denného harmonogramu a jeho dôsledné dodržiavanie.


Počas obnovy je dôležité postupne sa vracať do bežného života. Neponáhľajte sa a prijímajte zmeny postupne, aby ste zabránili opätovnému vyhoreniu. Môžete sa obrátiť na psychológov, terapeutov alebo lekárov, ktorí vám môžu pomôcť pri spracovaní vyhorenia a poskytnú vám nástroje na lepšie zvládanie stresu a náročných situácií.

0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page